Het geven van aanwijzingen, ook wel cues genoemd, kan lastig zijn. Welke cues moet je geven? Hoe veel cues moet je geven? Waar moet je op letten tijdens het geven van cues? 3 vragen die wij in dit artikel voor je zullen beantwoorden. 

Begin met de belangrijkste cues
Stel jouw klant doet een squat, dan kunnen er wel 10 dingen fout gaan. Het is niet handig om alle 10 de dingen te benoemen, omdat dat hoogstwaarschijnlijk het tegenovergestelde effect heeft. Tussen die 10 dingen gaan we dus onderscheid maken; 3 dingen die heel belangrijk zijn, 4 dingen die iets minder belangrijk zijn en 3 dingen waarvan het mooi meegenomen is als deze over een jaar goed gaan. 

Prioriteren
Op 1 staat altijd veiligheid. Dit is de mate waarin iemand controle heeft over de stang. Op nummer 2 staat meestal hand en voet positie. Als de hand en voet positie niet goed zijn, gaat de rest ook niet goed. Tot slot kijk je naar de deelbewegingen. 

Als voorbeeld nemen we een squat:

1. Je kijkt of het veilig is. Wanneer iemand een beetje bibbert met een lege stang is dit niet zo erg. Het heeft dus wel enige context nodig. 

2. Je kijkt naar de positie van de handen en voeten. Hier kan je zeker mee spelen. Wanneer iemand bijvoorbeeld de juiste diepte niet haalt, ga je eerst de voetpositie veranderen.

3. Als derde ga je bekijken wat er als eerst moet worden ingezet; de knieën of de heupen. 

Stel dat iemand bijna alles goed heeft, maar de knieën vallen naar binnen, dan corrigeer je eerst door te zeggen dat de knieën naar buiten moeten. Ondanks dat iemand de knieën als eerste heeft ingezet betekent dit niet dat dit als eerste gecorrigeerd moet worden. Het heeft namelijk prioriteit dat alles in 1 lijn beweegt. Daar ben je dan ook continue mee bezig. 

Wees zuinig met cues
Mensen kunnen vaak maar 2 of 3 cues tegelijk verwerken. Wees dus secuur in de keuze van de cues. Je wilt ook niet de gehele training alleen maar cues aan het geven zijn en bezig zijn met corrigeren. Dat is voor zowel de sporter als voor jou als trainer niet prettig. Als je ook maar enigszins het idee hebt dat de oefening geen goede keuze is voor de klant, kies dan een andere oefening. Het is altijd prettiger om te moeten opbouwen dan te moeten terug schalen. 

Recent Posts
0